företag
privat
BESÖK WEBBSHOP
english swedish

Historien om Matroshka

Det började redan 1890 i skogarna utanför Moskva. Med en tupp under armen och sjalett knuten runt huvudet såg den ryska trädockan, matrjosjkan [matroshka], dagens ljus i konstnärskollektivet Abramtsevo, och snart gjorde hon succé under ryska paviljongens tinnar vid världsutställningen i Paris.

Utrymmet vi hade hemma i Sveriges djupa skogar och höga fjäll, verkade sällsynt när vi blickade ut över världen. Tiden av stora levnadsytor var definitivt förbi och trivseln minskade i samma takt med dem. Vi frågade oss varför inte volymen i rummet användes utan bara ytan, när vi från början ritade möblerna.

Inspirationen hämtades från människans dagliga liv och behov, så väl som de namngivande ryska dockorna, där flera delar ryms i varandra. Resultatet blev en flerfunktionell möbel med plats för både vila, arbete och virvlande danssteg – på femton kvadratmeter.

Matroshka Furniture har sin bas i norra Sverige, där också möblerna tillverkas med moderna metoder blandat med en känsla för det goda hantverket.

- - -